Доларот продолжи да зајакнува

9

На светските валутни пазари, минатата недела вредноста на американската валута порасна, бидејќи по веста за напредокот во развојот на вакцини за Ковид-19, се зајакна тенденцијата на инвеститорите кон поризични инвестиции.

Индексот на доларот, што го покажува движењето на САД кон другите шест најважни светски валути, зајакна минатата недела за 0,6% на 92,72 поени.

Kурсот на доларот во однос на јапонската валута скокна за 1,2%, на 104,60 јени.

Американската валута зајакна и во однос на европската валута, па цената на еврото се намали за 0,4%, на 1,1830 долари.

Фото: Pixabay