ЕБОР очекува пад на економијата, но и силно закрепнување

20

Пандемијата на коронавирусот ќе има негативно влијание врз економиите во регионот кои ги покрива Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), но кога епидемијата ќе се смири, се очекува силно закрепнување, наведува институцијата во најновата економска проценка.

Наведува дека се очекува долгорочна реорганизација и пренасочување на глобалните синџири на снабдување, што може да создаде нови шанси за земјите што традиционално не биле на врвот на списоците на инвеститори.

Во анализата се вели дека вистинското и очекуваното влијание на коронавирусот влијае и врз понудата и побарувачката, а крајното економско влијание ќе зависи од времетраењето на пандемијата, како и од одговорот на властите и владите на клучните извозни пазари.

Во некои сектори, вработените може да продолжат да работат од дома, но во други, производството ќе биде нарушено. Напорите за борба против епидемијата ќе доведат до помала употреба на услуги како ресторани, рекреација, а исто така ќе влијае негативно на потрошувачката на домаќинствата. Некои домаќинства може да ја одложат набавката заради неизвесноста предизвикана од пандемијата.

Како што се намалува побарувачката, многу бизниси, особено малите и средни бизниси, може да доживеат остар пад на приходите и намалена ликвидност, а некои ако се задолжени може да ризикуваат банкрот.

Ова може да се каже дека е ублажено од банкарскиот сектор, што може да овозможи одложени плаќања и зависи од  банкарскиот сектор, како и од мерките што ги носи власта.

Индиректните ефекти се очекуваат како резултат на нарушувања во синџирот на снабдување, послаба побарувачка, пониски цени на нафтата и стоките и регионалните падови во туризмот и патувањето.

Тоа укажува дека некои земји веќе доживеале прекини во снабдувањето поради затворањето на кинеските фабрики.

Се очекува туризмот во 2020 година да се намали во однос на прогнозираниот раст од три до четири проценти. Ова се очекува особено да ги погоди јадранските и медитеранските земји, каде туризмот е важен дел од растот на БДП.

Во поцрно сценарио, доколку кризата се продолжи, голем број компании би можеле да прибегнат кон отпуштања, што дополнително ќе ја влоши побарувачката, се вели во анализата.

Конечно, се вели во студијата, крајното влијание на кризата ќе зависи од политиката што ја преземаат властите. Како пример се наведува дека одговорот на монетарната политика на земјите од  регионот на централна и источна Европа е директно зависен од Европската централна банка. Одговорот на фискалната политика ќе зависи од фискалниот простор во секоја земја.

ЕБОР инвестира во 38 брзорастечки економии на три континенти и започна итен пакет солидарност од една милијарда евра за поддршка на компаниите во земји кои страдаат од кризата. ЕБОР изјави дека ќе обезбеди детални предвидувања за земјите и регионите во кои е ангажирана и инвестира.

Фото: Pexels