Една третина од вработените се плашат дека ќе останат без работа

7

Расте бројот на вработени кои се плашат дека ќе ја загубат работата поради актуелната ситуација, покажува големо регионално истражување на пазарот на труд, во коешто учествуваат: Мојposao.ba од Босна и Херцеговина во соработка со Poslovi Infostud од Србија, Mojposao.net од Хрватска, Vrabotuvanje.com од Македонија и Deloglasnik.si од Словенија.

Една третина од сите испитаници во регионот се плашат за своето работно место. Па така една третина од вработените во БиХ (33%) се плашат дека би можеле да останат без работа во наредниот период поради кризата што ја предизвика пандемијата. Иста е ситуацијата во целиот регион, пренесува Mojposao.ba, каде ист процент на испитаници имаат ист страв. Вкупно 37% од испитаниците од Босна и Херцеговина, од коишто најголем дел се невработени кои активно бараат работа, од почетокот на пандемијата во одреден момент останале без работа. По нив следат Хрватска, Словенија и Македонија со 36%, додека во Србија тој процент е 29.

Во истражувањето учествувале повеќе од 5.000 испитаници од пет земји од регионот, од кои има невработени, вработени и лица кои се школуваат.

Оваа година од седми до 14-ти октомври беше одржан виртуелен регионален саем за вработување, на којшто беа претставени повеќе од 80 работодавачи со над 570 огласи за вработување.

Фото: Freepik