ЕУ го одобри спојувањето на Fiat Chrysler и PSA

38

Европската комисија го одобрување спојувањето на италијанско – американскиот автомобилски гигант Fiat Chrysler и француски PSA, што е матична куќа на Peugeot, Citroen и Opel. Станува збор за зделка вредна 38 милијарди долари.

“Може да го одобриме спојувањето на Fiat Chrysler и Peugeot SA бидејќи нивните преземени обврски ќе го олеснат пристапот до пазарот на мали комерцијални комбиња и нивна експанзија“, рекла потпретседателката на Европската комисија, Маргарет Вестагер.

Условите најмногу се насочени кон лесните економски возила. Франција на компанијата ќе ѝ го продолжи договорот со Toyota во тој сегмент, зголемувајќи ги капацитетите и намалување на трансферните цени на возилата, резервните делови и опремата.

Спојувањето би требало да се доврши во првите месеци од следната година, со што ќе се создаде четвртата најголема светска автомобилска групација, по Volkswagen, Renault – Nissan – Mitsubishi и Toyota.