Европската комисија подготви нови правила за дигиталниот свет

20

Европската комисија ги претстави новите правила што планира да воведе ред во дигиталниот свет, вклучувајќи ги социјалните мрежи, трговијата преку интернет и другите платформи на интернет.

Комисијата предложи две уредби – закон за дигитални услуги и закон за дигитални пазари, кои предвидуваат голем број обврски и забрани, но исто така и санкции што треба да послужат за да ги спречат големите актери да ја злоупотребуваат својата позиција.

Овие уредби наскоро ќе бидат на јавна расправа, а дури потоа во Европскиот парламент, па засега не е сигурно дали и кога ќе стапат на сила. Меѓутоа, доколку се приклучат, тие ќе направат значителни промени во работењето на големите технолошки компании на Стариот континент.

Фото: Pixabay