ExxonMobil за три месеци прокнижи добивка од 2,7 милијарди долари

7

ExxonMobil, којшто минатата година пријави загуби во сите четири тримесечја, во првиот квартал од оваа година забележа добивка од 2,7 милијарди долари, а приходите бележат раст за 5,3% на 59,1 милијарда долари.

Компанијата соопшти дека нејзината просечна цена на продадена сирова нафта порасна за 42% во однос на последното тримесечје од минатата година, додека цените на природниот гас пораснаа за 33%.

Условите за работа на нафтената компанија се подобрија, но и понатаму се под 10-годишниот просек поради зголемената понуда на пазарот и високото ниво на залихи.

Фото: Pexels