Франција бара странски компании да инвестираат во земјата

23

Поддршка за инвестиции за францускиот план за закрепнување од пандемијата, насочен кон заштеда на работни места и започнување на позелена поконкурентна економија бара меѓу меѓународните компании, францускиот претседател Емануел Макрон.

Макрон во петокот на видео конференција  разговараше со извршните директори на осум големи меѓународни групи, обидувајќи се да ги убеди дека Франција е добро место додека истражуваат економски стратегии на европските земји за да одлучат каде да инвестираат.

Тој рече дека целта на неговата економска политика е “да ја направи државата по кризата посилна отколку пред неа“.

На состанокот преку интернет присуствуваа извршните директори на американската група Coca Cola, кинеската група за обновливи извори на енергија Envision, индиската индустриска компанија Tata, британско-холандската компанија за широка потрошувачка Unilever и други со потенцијални интереси во Франција.

“Се одлучивме за многу силен економски одговор на самиот почеток на пандемијата од минатата пролет за да заштедиме работни места и бизниси, рече Макрон и откри план вреден 100 милијарди евра, наречен France Reboot, што се потпира на 40 милијарди евра од Фонд за обнова на ЕУ.

Тие пари ќе бидат потрошени на зелена енергија, дигитална економија и други проекти што ќе ја направат Франција поконкурентна.

“Модернизацијата и атрактивноста сè уште се јадрото на нашата економска стратегија. Одлучивме да инвестираме со цел да се спротивставиме на пандемијата и ќе продолжиме да го правиме тоа”, рече Макрон.

Слични онлајн состаноци ќе се одржат во наредните денови со други извршни директори и со француски министри.

Фото:Pixabay