Ги надмина Германија и Франција: Индија стана петти најважен пазар за iPhone

28

Индија стана петтиот по големина пазар на iPhone на Apple во вториот квартал, според истражувањето објавено во вторникот, бидејќи американскиот технолошки гигант ја зголемува дистрибуцијата и маркетингот на она што извршниот директор Тим Кук го гледа како иден критичен пазар.

За Apple, Индија ги надмина Германија и Франција по продажбата на iPhone во јуни и сега е зад Велика Британија, Јапонија, Кина и САД, изјави за CNBC Counterpoint Research. Ова е првпат Индија да биде еден од петте најдобри пазари за продажба на iPhone на Apple.

Индија учествуваше со близу 4% од вкупната продажба на iPhone во вториот квартал, според компанијата за истражување. Компанијата не можеше да го открие точниот број на продажба на iPhone, но рече дека е зголемена за 50% во однос на претходната година.

Apple имаше 5,1% пазарен удел од вкупниот индиски пазар на паметни телефони во периодот до крајот на јуни, во споредба со 3,4% во истиот период минатата година, соопшти Counterpoint Research.

Брзиот раст во Индија доаѓа кога Apple го зајакнува своето присуство во петтата по големина економија во светот и од малопродажба и од производствена перспектива. Во април, Apple ги отвори своите први физички продавници во земјата во главниот град Делхи и Мумбаи.

Apple, исто така, пресели дел од производството на iPhone во Индија, бидејќи сака да се оддалечи од Кина, каде што моментално се произведува најголемиот дел од нивниот водечки паметен телефон.

На индискиот пазар на паметни телефони доминираат евтините Android паметни телефони направени од кинески играчи како Xiaomi, како и големиот ривал на Apple, Samsung. Сепак, има раст во сегментот на премиум паметни телефони. Паметните телефони со цена над 400 долари сега сочинуваат 10% од вкупните испораки на телефони, што е зголемување од 4% пред пандемијата Ковид-19, според Counterpoint Research.

Фото: Twitter