Харвард: Полесно ќе се заразите со корона во маркет или ресторан, отколку во авион

48

Ризикот од заразување со Ковид-19 во авион може значително да се намали ако патниците често ги мијат рацете, постојано носат маски, темелно се чистат и дезинфицираат авионите и ако се обезбедува постојан проток на воздух во кабината, дури и кога авионот е паркиран, се вели во истражување спроведено од Харвард.

Користењето на овие и други мерки може да го намали ризикот од зараза во авион во споредба со други активности, вклучувајќи купување намирници и јадење во ресторан, заклучуваат истражувачите од Харвард.

Може да се развијат мерки за контрола и стратегии што ќе го ублажат ширењето на болеста, а истовремено ќе можат внимателно повторно да се отворат секторите во општеството, се вели во извештајот.

Истражувањето од Харвард го следи неодамнешното објавување на истражувањето на министерството за одбрана на Америка во кое се заклучи дека носењето маски додека патниците се во авион може да го намали ширењето на вирусот, поради начинот на кој воздухот се филтрира и циркулира во авионот. Заедно со претходните истражувања, двете студии дополнително го поткрепуваат случајот со носење маски.

Тимот од Харвард вклучил експерти за здравствена заштита на животната средина, индустриска хигиена и заразни болести чија цел беше да се развие сеопфатно разбирање на пресекот помеѓу науката што информира за трансмисијата на Ковид-19 и операциите во воздухопловната средина.

Од почетокот на пандемијата многумина делумно го гледаа патувањето со авион како место со висок ризик за зараза, бидејќи луѓето долг временски период престојуваат во затворен простор – нешто што е спротивно на голем дел од насоките од здравствените власти.

Истражувачите идентификувале примери каде може да се пренесе вирусот додека патниците патувале со авион. Во еден случај, една жена што летала од Лондон во Ханој во март заразила 15 други патници и членови на екипажот.

Иако во авионот нема доволно физичко растојание, тимот од Харвард открил дека сегашните авиони се опремени со системи со постојано циркулирање и освежување на воздухот, што може да го компензира недостигот на простор.

Иако многу внимание е насочено кон она што се случува во авионите, истражувањето испитало и друг клучен елемент на патувањето: како патниците се качуваат и слегуваат од авионот.

Истражувањето заклучува дека постои мал ризик од пренесување на вирусот во авионите и дека повеќекратните мерки за заштита од Ковид-19 го прават летањето со авион безбедно, а можеби и побезбедно од другите рутински активности, како што се купување намирници во продавниците или јадење во ресторан.

Фото: Facebook