И крипто-рударите почнаа да го напуштаат бродот што тоне

99

Бродот што тоне под името „Крипто пазар“ почна да го напуштаат рударите на криптовалути, особено помалите кои влегоа во бизнисот близу врвот на пазарот.

Според „Фајненшл тајмс“, најновите податоци покажуваат дека рударите го намалиле производството на биткоин бидејќи пониските вредности на најпопуларната криптовалута заедно со зголемените трошоци за електрична енергија добро го намалуваат нивниот профит.

Таканаречената hash rate- мерка за количината на енергија потрошена на нови биткоини – падна за 4 проценти од почетокот на неделата, според Blockchain.com. Падот сугерира дека рударите потрошиле помалку енергија на рударењето, односно на решавање на сложени компјутерски операции кои генерираат биткоини.

Blockchain.com има и податоци кои покажуваат дека вкупната сума платена на рударите за нови биткоини паднала на најниско ниво во речиси една година.

Тоа се одразува и на вредноста на акциите на компаниите кои се занимаваат со овој бизнис, а кои котираат на берзите. Така, цената на акциите на компаниите Marathon Digital и Hat 8 е намалена за 40 отсто во изминатиот месец, додека берзанската капитализација на блокчејнот Argo падна за 35 отсто.

„Во моментов, не е забавно да се биде во бизнисот за рударење на крипто“, изјави за FT Александар Нојмилер, проект менаџер за дигитален имот во Центарот за алтернативни финансии во Кембриџ.
За потсетување, притисокот врз крипто пазарот, кој трае веќе неколку месеци, ескалира во последните недели.

Причината лежи во колапсот на стабилните криптовалути terraUSD и Луна, а неодамна крипто банката Целзиус престана да им исплаќа пари на клиентите, што дополнително го зголеми притисокот во продажбата. Со 3,2 трилиони долари, колку што изнесуваше пазарната капитализација на сите криптовалути во ноември, сега падна под 1 трилион долари.

Само оваа година вредноста на биткоинот е преполовена, а оваа недела неговата цена падна под 21.000 долари. Во споредба со рекордната вредност во ноември минатата година, кога се тргуваше за 69.000 долари, таа ослабна за околу 70 отсто.