IBM ќе отпушта 10.000 работници

10

Технолошкиот гигант IBM планира да затвори 10.000 работни места во Европа. Отказите се дел од планот на компанијата да ги намали трошоците во сегментите што бележат помал раст.

Одлуката ќе опфати околу 20% од вработените во Европа, а Велика Британија и Германија би требало да бидат најмногу погодени. IBM планира откази и во Полска, Словачка, Италија и Белгија.

IBM донесе одлука да се подели на две компанија, а целта е да се стави фокуси на бизниси што носат поголем профит.

Фото: Facebook