Каде месечна кирија за двособен стан чини 3.685 долари?

31

Во некои светски градови да се изнајми и мал двособен стан чини многу повеќе од што обичните луѓе би можеле да си дозволат. Токму една таква анализа на Deutsche Bank насловена како Mapping the World’s Prices ги покажува цените за месечна кирија во 56 градови.

Во светски рамки, цените во Дубаи годинава покажаа најголем пад во споредба со лани, додека оние во Франкфурт, Токио и Цирих забележаа најголемо поскапување.

Според извештајот, само во Хонг Конг и Сан Франциско киријата надминува 3.000 долари, а еве како изгледа топ 10 листата:

Токио, Јапонија – 1.903 долари

Сиднеј, Австралија – 1.963 долари

Даблин, Ирска – 2.018 долари

Бостон, САД – 2.201 долари

Лондон, Англија – 2.338 долари

Париз, Франција – 2.455 долари

Цирих, Швајцарија – 2.538 долари

Њујорк, САД – 2.909 долари

Сан Франциско, САД – 3.631 долари

Хонг Конг – 3.685 долари

Кај нас просечна кирија за двособен стан, на пeриферно место, изнесува околу 200 евра.

Фото: Pexels