Како да се преживее рецесијата – што вели Бафет

129

Многу сигнали укажуваат на рецесија. Еве што имаше да каже милијардерот Ворен Бафет за тоа како да се подготвите.

Барајте можност во тешки времиња

„Лошите вести се најдобриот пријател на инвеститорот“. Тоа ви овозможува да купите дел од иднината на Америка по намалена цена“, напиша тој во една статија во Њујорк Тајмс од 2008 година.

Во своето годишно писмо од 2016 година до акционерите, Бафет сугерираше дека темните облаци ќе го пополнат економското небо и дека „златото ќе падне“ за кратко време.

„Во такви страшни времиња, никогаш не смеете да заборавите две работи. Прво, широко распространетиот страв е пријател на инвеститорот, бидејќи го прави за поволни купувања. Второ, личниот страв е ваш непријател. Тоа е исто така неоправдано“, изјави тој.

Инвестирајте долгорочно

Во истото писмо од 2016 година, тој напиша:

„Инвеститорите кои избегнуваат високи и непотребни трошоци и едноставно седат подолг период со збирка големи, конзервативно финансирани американски компании, речиси сигурно ќе се снајдат добро.

Во една статија на Њујорк Тајмс, Бафет изјави:

„Бизнисите навистина ќе страдаат од забавување на заработката, како и секогаш. Но, повеќето големи компании ќе поставуваат нови рекорди на профит за пет, 10 и 20 години од сега“.

Без кристална топка, тешко е да се знае дали и кога ќе се појави рецесија или колку долго би можела да трае, но ако историјата е некаков показател за иднината, економијата секогаш закрепнува.

Инвестирајте во „продуктивни средства“

„Продуктивните средства како што се фарми, недвижен имот и деловна сопственост произведуваат богатство – многу од него“. Повеќето сопственици на такви имоти ќе бидат наградени“, рече Бафет во своето годишно писмо до акционерите за 2021 година.

Диверзифицирајте ги вашите инвестиции

Во истото писмо од 2021 година, Бафет изјави дека по инвестирањето во продуктивни средства, инвеститорот, меѓу другото, треба да покаже трпение.

„Потребно е само минување на време, внатрешна смиреност, голема диверзификација и минимизирање на трансакциите и таксите“, вели Бафет.

Инвестирајте во себе

На годишното собрание на акционери на Беркшир Хатавеј во 2022 година, Бафет рече:

„Најдоброто нешто што можете да го направите е да бидете исклучително добри во нешто. Луѓето ќе ви дадат дел од она што го произведуваат во замена за она што ќе го испорачате“.

Она што тој го мисли со ова е дека вештините, за разлика од парите, се отпорни на инфлација и рецесија.

„Убедливо најдобрата инвестиција е она што го развивате сами и тоа воопшто не се оданочува“, вели Бафет.

Ќе се случи неочекуваното. Подгответе се за тоа

Во 2021 година, во интервју за CNBC, Бафет рече дека најголемата работа што ја научил од пандемијата е колку сме лошо подготвени за итни случаи што едноставно се случуваат.

„Научив дека луѓето не знаат толку многу колку што мислат дека знаат. Но, најголемата работа што ја учите е дека мораше да се случи пандемија, а оваа не беше најлошата што може да се замисли“, рече Бафет.

„Општеството има голем проблем да се подготви за работи кои се далеку, но се можни и ќе се случат порано или подоцна“.

Запомнете дека рецесиите не траат вечно