Како изгледа вториот од неколкуте стадиони што се градат во Катар за СП?

11

katar

Земјата домаќин на Светското првенство во фудбал во 2022 година – Катар го откри дизајнот на вториот од неколкуте стадиони што се градат за најголемиот светски спортски настан, пренесува порталот за архитектура acrhdaily. com.

katar2

Al Bayt stadium е стадионот што е сместен во градот Ал Кор, а сите посетители, освен во фудбалските натпревари, ќе уживаат и во прекрасните ресторани и бутици, како и патеките за возење велосипед, јавање коњи и трчање.

katar3

Дизајнот на вториот стадион е целосно инспириран од историјата и културата на Катар. Она по што ќе биде препознатлив се белите и црни тенди што традиционални ги користеле номадите во Катар, што ќе ја рефлектира гостопримливоста за сите кои патуваат низ пустината.

katar5

За време на натпреварите на стадионот ќе бидат поставени 60.000 седишта, а по завршување на првенството ќе останат само 32.000 седишта. Оние седишта што ќе бидат отстранети ќе бидат донирани во други земји.

kat

При изградбата на овој грандиозен објект ќе се вклучат најдобрите практики за енергетска ефикасност со цел да се почитуваат највисоките стандарди во таа област.

prv

Минатата година беше откриен дизајнот на првиот од неколкуте стадиони на кои се очекува да се одиграат фудбалските натпревари во рамки на Светското првенство во 2020 година.