Кина лидер во потрошувачка на електрична енергија

13

Годишно во светот се троши повеќе од 21,776 илјади милијарди kWh електрична енергија. Анализата на The World Factbook, на CIA, покажува дека Кина е лидер во потрошувачката на овој вид на енергија со 5,564 илјади милијарди kWh годишно.

На листата подолу се десетте земји со најголема потрошувачка на електрична енергија на годишно ниво:

  1. Кина – 5,564 илјади милијарди kWh
  2. САД – 3,902 илјади милијарди kWh
  3. Индија – 1,137 илјади милијарди kWh
  4. Јапонија – 943,7 милијарди kWh
  5. Русија – 909,6 милијарди kWh
  6. Германија – 536,5 милијарди kWh
  7. Канада – 522,2 милијарди kWh
  8. Бразил – 509,1 милијарди  kWh
  9. Јужна Кореја – 507,6 милијарди kWh
  10. Франција – 450,8 милијарди kWh

Нашата земја според оваа анализа се наоѓа на 112-то место по потрошувачка на електрична енергија во светот со 6,42 милијарди киловат часови годишно.

Фото: Pexels