Кои се најголеми нафтени компании во светот?

23

Кинеската Sinopec, британската Royal Dutch Shell и Saudi Aramco од Саудиска Арабија се три нафтени компании со највисоки приходи, коишто минатата година достигнаа вредност од околу 1.164 милијарди долари.

Кинеската нафтена корпорација, според податоците на Statista, лани евидентираше приходи од 420,3 милијарди долари. Втора по приходи е Royal Dutch Shell со приходи од 388,38 милијарди долари, додека Saudi Aramco прокнижи 356 милијарди долари на контото приходи.

На листата 10 нафтени компании со најголеми приходи се најдоа и:

PetroChina – 342 милијарди долари

BP – 298 милијарди долари

Exxon Mobil – 279 милијарди долари

Total – 209 милијарди долари

Chevron –158 милијарди долари

Gazprom – 113 милијарди долари

Petrobras – 95 милијарди долари

Фото: Pixabay