Кои се најголеми трговци на чорапи во светот?

67

Чорапите се неизоставен дел од нашата облека, но често пати можат да бидат необичен моден детаљ или препознатлив личен стил. Дали знаете кои се најголеми извозници и увозници на чорапи во светот?

Податоците на Observatory of economic complexity покажуваат дека Кина е најголем извозник во светот. Од оваа земја се извезуваат чорапи во вредност од над пет милијарди долари. Потоа следуваат: Турција (1,1 милијарда долари), Италија (775 милиони долари), Германија (507 милиони долари) и Пакистан (388 милиони долари).

Од друга страна, како најголеми увозници фигурираат: САД (2,2 милијарди долари), Германија (1,1, милијарда долари), Јапонија (945 милиони долари), Велика Британија (792 милиони долари) и Франција (630 милиони долари).

Фото: Pixabay