Најбогати претседатели на САД

33

Уште пред да стане претседател на Соединетите држави пред четири години, се шпекулираше дека Доналд Трамп ќе биде најбогатиот човек што седи во Овалната соба. Според сајтот 24/7 Wall St. неговото богатство се проценува на околу 3,1 милијарди долари, што го прави Трамп далеку пред “конкуренцијата“.

24/7 Wall St. направи интересна споредба – со претворање на богатството на сите претседатели на САД во историјата во долари колку што вреди во 2020 година и составена е листа на најбогати американски претседатели.

10. Бил Клинтон, 42. претседател на САД (1993 -2001) богатство од 75,9 милиони долари.

9. Херберт Хувер, 31. претседател на САД (1929 – 1933), богатство од 83 милиони долари.

8. Линдон Џонсон, 36.претседател на САД (1963 – 1969), богатство од 109,3 милиони долари

7. Џејмс Медисон, 4. претседател на САД (1809 – 1817), богатство од 113,3 милиони долари

6. Ендрју Џексон, 7. претседател на САД (1829-1837), богатство од 132,6 милиони долари

5. Теодор Рузвелт, 26. претседател на САД (1901-1909) богатство од  139,7милиони долари.

4. Томас Џеферсон, 3. претседател на САД (1801-1809), богатство од 236,8 милиони долари.

3. Џорџ Вашингтон, 1. претседател на САД (1789-1797) богатство од 587 милиони долари.

2. Џон Ф. Кенеди, 35. претседател на САД (1961-1963), богатство од 1,1 милијарди долари.

1. Доналд Трамп, 45. претседател на САД (2017- досега) богатство од 3,1 милијарди долари.

Фото: Pixabay