Најголемите купувачи на американски долг се ослободуваат од милијарди без многу врева

19
Во време на превирања околу американските обврзници, најголемиот инвеститор надвор од САД, историски подавал рака на помош. Не овој пат, пишува „Блумберг“.

Јапонските институционални менаџери – познати по нивниот легендарен откуп на американскиот долг во последниве децении – сега започнуваат голема продажба на обврзници токму во моментот кога Федералните резерви го намалуваат својот биланс од 9 трилиони долари.

Најновите податоци на BMO Capital Markets покажуваат дека најголемиот странски сопственик на државни хартии од вредност продаде речиси 60 милијарди долари во последните три месеци. Иако ова можеби е мала промена од вкупните јапонски обеми од 1,3 трилиони долари, продажбата се заканува да расте.

Тоа е затоа што монетарната политика меѓу САД и азиската нација се разминува, јенот достигнува најниско ниво во последните 20 години, а нестабилноста на пазарот во САД еруптира. Сето ова ги зголемува трошоците за заштита на валутата и целосно ја елиминира атрактивноста на повисоките номинални приходи на американските обврзници, особено кај големите компании за животно осигурување.

Резултат: Јапонските акции придонесуваат за историскиот колапс на јавните финансии на САД и можеби нема да се вратат додека референтниот принос од 10 години не биде постојано над 3%. Всушност, обврзниците со речиси нула принос дома изгледаат сè попривлечно, дури и кога американскиот долг нуди некои од највисоките проценти во последните години.

„Ова е значителна сума на продажба и е на исто ниво со она што го видовме на почетокот на 2017 година од Јапонија“, рече Бен Џефри, стратег за каматни стапки во BMO.

Додека агресивниот циклус на стегање на ФЕД за борба со инфлацијата може да доведе до повеќекратни зголемувања од 50 базични поени во наредните месеци, Централната банка на Јапонија продолжува со своите бескрајни стимуланси. Ова го ослабува јенот и ја менува економијата на купување јапонски државни хартии од вредност, иако приносот на 10-годишните јапонски државни обврзници останува ограничен на околу 0,25%.

Бидејќи распродажбата ги зголеми приносите на американскиот 10-годишен долг на 2,94% во понеделникот во Азија, купувачите кои плаќаат за да се заштитат од флуктуации на девизниот курс јен-долар, гледаат дека нивниот ефективен принос паѓа на само 1,3%. Тоа е затоа што трошоците за хеџирање се зголемија на 1,55 процентни поени, ниво што не е забележано од почетокот на 2020 година, кога глобалната побарувачка на долар се зголеми како резултат на пандемијата.

Пред една година, основната каматна стапка на американското Министерство за финансии понуди сличен принос, земајќи ги предвид трошоците за заштита од флуктуации на девизниот курс, благодарение на скромните трошоци за хеџирање од 32 базични поени.

„Трошоците за хеџирање се проблем кога се инвестира во американски обврзници“, рече Еитиро Миура, генерален менаџер за фиксен приход во Nisay Asset Management Corp.

Затегнатите циклуси на ФЕД и поврзаната нестабилност на пазарот се намалија дури и пред желбата на Јапонија да купи американски државни хартии од вредност. Но, во овој циклус, високите нивоа на несигурност во врска со инфлацијата и политиката на каматните стапки на САД може да доведат до продолжено отсуство. Во исто време, јапонските трговци кои се враќаат од Златната недела имаат и други оф-шор опции, бидејќи трошоците за заштита во евра остануваат блиску до едногодишниот просек.

„Во текот на следните шест месеци, инвестирањето во Европа е подобро од САД, бидејќи трошоците за хеџинг веројатно ќе бидат ниски“, рече Татсуја Хигучи, извршен главен менаџер за фондови во Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management Co. „Помеѓу еврообврзниците, Шпанија, Италија или Франција изгледаат привлечни со оглед на распонот“.

Вообичаено, јапонските купувачи претпочитаат обврзници од пет до 10 години, додека осигурителите на живот и пензиските фондови се фокусирани на 30-годишни обврзници. Но, надежите дека државниот пазар ќе доживее долгорочно купување во новата фискална година, која започна во април, беа уништени бидејќи некои големи осигурителни осигурителни компании ја преиспитаа својата изложеност на долгови во странство, со оглед на нестабилноста на валутата предизвикана главно од јастребската парична промена во централната банка на САД.

„Федералните резерви се супер агресивни“, рече Џон Маџиир, портфолио менаџер во Vanguard Group Inc. „Дали навистина ќе купувате кога обврзниците најверојатно ќе достигнат поатрактивни нивоа?

Широкиот индекс на американските јавни финансии веќе е во загуба од повеќе од 8% оваа година. Сега многу зависи од тоа дали 10-годишните обврзници ќе можат да се консолидираат во опсег од 2,80% до 3,10% овој месец, откако претстојниот состанок на Федералните резерви ќе биде апсорбиран од пазарот заедно со кварталната продажба на долгови од страна на Министерството за финансии на САД.

„Јапонските инвеститори ќе чекаат одредено стабилизирање на долгорочните приноси пред да почувствуваат можност да купат“, изјави Џорџ Гонкалвес, шеф за макростратегија во MUFG. „Доколку 10-годишниот период се реши во мај, тоа ќе помогне да се привлечат купувачи дури и на овие нивоа на профитабилност, за кои добивате компензација сега“.