Најскапата куќа во САД беше проценета на 500 милиони долари, сега цената е преполовена (ВИДЕО)

235

Огромната вила во Лос Анџелес, наречена The One, конечно станува достапна за продажба, откако сопственикот платил повеќе од 100 милиони долари заеми и долгови, пишува CNN.

Во објава на Инстаграм минатото лето, Нил Нијами, креаторот на проектот, откри куќа со девет спални соби, седум базени, гаража за 50 автомобили, винарска визба со 10.000 шишиња, па дури и свој ноќен клуб, куглана и лизгалиште.

Промовирана како најголема и најскапа куќа во САД, The One се очекуваше да достигне пазарна цена од 500 милиони долари.

Но, поради доцнење и компликации, судски налог ќе ја стави на аукција по половина од почетната цена од 250 милиони долари.

Во 2018 година, Нијами позајми 82,5 милиони долари од Hankey Capital за да продолжи да ја гради куќата. Но, во март оваа година, Hankey испрати известување за неисполнување на обврските и го испрати имотот на продажба. Нијами имаше 90 дена да го плати или повторно да преговара за долгот, кој, според судските документи, порасна на повеќе од 110 милиони долари.

Врховниот суд на округот Лос Анџелес го назначи Тед Лејн од Lanes Management за стечаен управник кој ќе го подготви имотот за продажба откако ќе бидат издадени сите дозволи.

„Ова е многу комплициран имот со многу отворени прашања“, напиша Лејн во својот извештај.
„Во моментов, фокусот е на добивање целосно осигурување и создавање временска рамка и буџет за да се обезбеди сертификација за употребливост за да се зголеми вредноста и да се направи имотот поконкурентен на пазарот.

Лејн рече дека поправката и завршувањето на недовршената куќа може да чини 10 милиони долари и да потрае до една година.

Но, Перкинс, експерт за недвижности од SierraConstellation Partners, пред стечајниот суд изјави дека Crestlloyd не планира да вработи никого, па вилата најверојатно ќе биде продадена во сегашната состојба.