Најскапите украдени уметнички дела

5

Кој знае дали се смеела Mona Lisa кога била украдена од Louvre во 1911 година. Но, со сигурност можеме да кажеме дека насмевката и станала уште поубава откако ја пронашле две години подоцна. За жал сите украдени артефакти ја немале истата среќа и се уште не се пронајдени. Отприлика 350.000 артефакти се водат како исчезнати насекаде низ светот. Годишниот криминал со уметничките дела изнесува над 6 милијарди долари. Но, кој може да ја одреди цената на културната вредност?

Видете кои пет украдени уметнички дела имаат највисока цена:

5. Storm of the Sea of Galilee, Rembrandt – 3,1 милион долари

55

4. View of the Sea at Scheveningenand, Van Gogh – 15 милиони долари

5a

 3. Le Pigeon Aux Petits Pois, Picasso – 30 милиони долари

4

2. Poppy Flowers, Van Gogh – 55 милиони долари

3

1. The Concert, Johannes Vermeer – 500 милиони долари

1