Неколку трикови за поуспешна работа од дома

12
Empty wooden office desk with laptop and digital tablet on it with comfortable chair and designed shelf on the wall

Експерти се занимавале со тоа како можете да бидете позадоволни додека работите надвор од канцеларијата, во продолжение следуваат пет совети:

Правило број 1: Пуштете ја светлината во станот

Приливот на сончева светлина предизвикува лачење на серотонин, хормонот на среќата, така што врската помеѓу природната светлина и расположението е научно докажана. Тоа им помага на луѓето да се релаксираат и да се фокусираат.

Правило број 2: Намалете ја бучавата

Научниците тврдат дека нашиот мозок постојано се обидува да препознае разни звуци и промени од околината, што може да влијае на работата, односно може да не деконцентрира.

Правило број 3: Ослободете се од вишокот

Ослободете се од работите кои ви пречат во работниот простор. Кога просторијата е преполна, тоа може да биде прилично демотивирачки. Всушност, не случајно канцелариите денес се организираат едноставно: чиста работна маса, растение и лаптоп се сè што ви треба.

Правило број 4: Направете пауза, вежбајте

Дома сте, никој не ве гледа, никому не пречите. Направете 5-минутна пауза за истегнување најмалку двапати во текот на работниот ден.

Правило број 5: Не ја потценувајте моќта на растенијата

Постојат многу научни докази дека светлината, но и природната средина, односно, зеленилото – влијаат на нашиот мозок и работа. Доаѓа до намалување на крвниот притисок, вознемиреноста, стресот. Во исто време, опкруженоста со растенија ви помага да спиете подобро и да бидете пофокусирани.

Фото: Freepik