Новиот автомобил на Sono вклучува мов како прочистувач на воздухот

17

Германскиот производител на електрични автомобили Sono го претстави ентериерот на моделот Sion во којшто има мов што служи за филтрација на воздухот внатре.

“Прочистувачот“ е наречен Вresono, а според компанијата станува збор за природен филтер којшто ја подобрува климата во автомобилот и го намалува загадувањето со штетни честички.

Мовта се наоѓа во контролната табла, веднаш под дигиталниот дисплеј и е прекриена со проѕирен капак.

Моделот има батерија од 35 киловат часови, а вклучува и сончеви панели на покривот од коишто добива сончева енергија, пишува Designboom. Автомобилот се полни самостојно и со тоа може да обезбеди дополнителни 24 на постоечките 250 километри.

Sion е планирано да биде првиот електричен автомобил со интегрирани сончеви панели којшто треба да влезе во производство.

Според Sono производството на 260.000 возила е закажано за втората половина на 2020 година, а цената ќе изнесува 25.500 евра.

Фото:Sono