Од почетокот на годината, 13 отсто од крипто хеџ-фондовите се затворени

44

Околу 13 отсто од хеџ-фондовите за криптовалути се затворени досега оваа година, бидејќи лошите перформанси и тешкотиите во пристапот до банкарски услуги ја натераа индустријата, според податоците следени од швајцарскиот инвестициски советник 21e6 Capital.

Крипто-фондовите генерираа просечен принос од 15,2 отсто во првата половина на 2023 година, со слаби перформанси на биткоинот, кој доби 83,3 отсто во истиот период, според податоците доставени до Блумберг.

Многу фондови имаа поголеми позиции во готовина од вообичаеното по превирањата во индустријата во 2022 година, кои го достигнаа врвот со колапсот на крипто берзата FTX. Во меѓувреме, повеќето токени работеа полошо од биткоинот.

Максимилијан Брукнер, шеф на маркетинг и продажба во 21e6, рече дека многу фондови „сè уште се борат да најдат нови партнери“ за банкарски услуги по затворањето на Силвергејт капитал и банка за потпис на почетокот на оваа година. Ова, заедно со регулаторната несигурност, претставуваше тежок сет на пречки за овие средства.

Швајцарската компанија го следи статусот на повеќе од 700 крипто фондови ширум светот, вклучително и 123 фондови во 70 фирми за управување со средства кои редовно известуваат за нивните перформанси. Годинава досега се затворени 97 фондови т.е. 13 проценти од нив. САД остануваат доминантна локација за менаџерите на крипто фондовите, рече Брукнер.

Фондовите со пазарно неутрални стратегии се покажаа најлошо, постигнувајќи само 6,8 отсто принос во просек од јануари до јуни. Податоците покажаа дека средствата ангажирани во насочени облози вратиле во просек 21,9 отсто.

Некои фондови се затворија откако изгубија средства што беа складирани на платформи што не успеаја. FTX, особено, беше омилен меѓу хеџ фондовите и професионалните крипто трговци.