Пет лекции од Мишел Обама за совршен онлајн говор

28

Ако сакате успешна онлајн комуникација може да се каже дека нема подобар пример од Мишел Обама, особено ако се земе предвид неодамнешниот говор за време на Демократската конвенција. Иако тој говор беше однапред снимен, ги имаше сите потребни елементи за да се пренесе пораката.

Еве неколку лекции до кои би требало да се придржувате ако сакате успешен онлајн говор.

1. Користете едноставни и кратки реченици

Говорот нека се состои од кратки и едноставни реченици.

2. Говорете од срце

Ако сакате некого да информирате и инспирирате најважно е да говорите од срце.

3. Неутрална позадина

Не ви е потребна канцеларија, неопходно е само да нема неред во позадина.

4. Не ви е потребна публика

Повеќето деловни луѓе навикнати се да говорат пред публикa и своите реакции да ги прилагодуваат со нивните. Но, кога станува збор за онлајн конференции, повратните информации недостасуваат. Во тој случај најдобро е да се препуштите на внатрешниот ритам.

5. Користете квалитетна камера и микрофон

Користете квалитетна камера и микрофон. Смешно е да зборувате за милионски суми користејќи минијатурни микрофони од pet долари.

Фото: Pixabay