Постојат 7.800 криптовалути, но колку ќе од нив ќе опстанат?

41

Директорот на Electrocoin, Никола Шкориќ, објаснува што доведе до експлозија на најпознатата криптовалута, чија цена надмина 50.000 долари.

Надминувањето на границата од 50.000 долари беше поттикнато од веста дека американскиот производител на автомобили Теsla инвестираше 1,5 милијарди долари во биткоин и дека нивните автомобили ќе можат да се купуваат со таа криптовалута.

JP Morgan предвидува дека биткоинот може да достигне 146.000 долари.

Шкориќ посочува дека минатата година многу земји подобро го регулираа пазарот на криптовалути, што овозможи формирање на лиценцирани инвестициски фондови.

“Ова широко им ја отвори вратата на институционалните инвеститори да инвестираат во криптовалути на начинот на кој се навикнати – преку финансиски инструменти наместо самите средства – криптовалути“, вели тој.

Тој смета дека најголемата вест во 2020 година беше влез на пензиски фондови, големи банки на Wall Street и други институционални инвеститори во светот на криптовалутите.

Во моментов има 7.800 крипто-валути

Освен биткоинот, кој е најпознат, има и голем број други криптовалути, па се поставува прашањето дали има воопшто смисла и зошто некои криптовалути се попопуларни од другите.

“Тимот од CoinMarketCap.com вели дека има повеќе од 7.800 различни криптовалути во почетокот на 2021 година. Тоа е нов и погонски пазар и нормално е што многу луѓе сакаат да пробаат и да го земат својот дел од питата на ветувачкиот пазар на криптовалути. Но, се очекува да преживеат само околу 1% од криптовалутите. Исто како и во класичниот бизнис, криптовалутите кои решаваат вистински проблеми и нудат одржливи и лесни решенија за корисникот, ќе преживеат“, вели Шкориќ.

Тој исто така верува дека во моментот има голема смисла на голем број валути, бидејќи екосистемот сè уште се развива, расте и нуди различни решенија. Но, тој исто така вели дека е тешко однапред да се знае што ќе прифати пазарот и какви видови криптовалути ќе преживеат.

“Причините за популарноста на криптовалутите се слични на популарноста на класичните бизниси. Кога ги апстрахираме технолошките специфики на крипто-валутите, сето тоа се сведува на квалитетот на услугата, уникатноста и вредноста на понудата, довербата во заедницата и угледот “, објаснува тој.

Фото: Pixabay