Преполовен бројот на ноќевања во ЕУ

8

Од јануари до август оваа година, во објектите за туристичко сместување во земјите членки од Европската унија се регистрирани 1,1 милијарда ноќевања. Тоа, според податоците на Eurostat, е пад од 50% во однос на истиот период лани.

Најголем пад во ноќевањата има во април (-95%) и во мај (-89%), во споредба со истиот период лани.

Во летните месеци е забележано делумно закрепнување, со пад од 71% во јуни, 42% во јули и 32% во август.

Бројот на ноќевања е намален кај сите земји членки на ЕУ, а се движи од -29% во Холандија до -77% во Грција.

Фото: Freepik