Секој 10-ти продаден автомобил во ЕУ е електричен

7

Затоа што се најдоа повеќе електрични автомобили на патиштата во Европска унија заслужни се законските регулативи што ја ограничуваат емисијата на штетни гасови. Следната година секој седми автомобил продаден во ЕУ би требало да биде електрифициран, но за да продолжи тој тренд, ЕУ мора да ги заостри мерките.

Продажбата на електрични автомобили во ЕУ е во пораст и оваа година и покрај пандемијата и забавениот економски раст. Како главна причина за тоа е законската регулатива што ја ограничува емисијата на штетни гасови.

Оваа година, секој 10-ти автомобил продаден во ЕУ бил или целосно електричен или хибриден, а до крајот на годината се очекува натамошно забрзување на продажбата

Фото: Pixabay