Скопскиот аеродром со награда во категоријата аеродроми под два милиони патници

19

Скопскиот аеродром Александар Велики доби награда за најдобар аеродром во Европа во 2015 година за ASQ за квалитет на услугите, во категоријата аеродроми под два милиона патници, што ја доделува организацијата Airports Council International (ACI), пишува Миа.

“Наградата е потврда на нашата посветеност на патниците и авиокомпаниите, како и на зголемениот број нови линии и подобрените услуги, за кои сме благодарни за напорите кои ги направија нашите партнерски компании“, изјави Зоран Крстевски, генерален директор на ТАВ Македонија.

Во истата категорија, скопскиот аеродром доби награда и во 2012 и 2013 година.

Светската бенчмарк програма на ACI, којашто ги анализира услугите кои на патниците им ги нудат аеродромите, ги објави добитниците за квалитет на аеродромските услуги вчеравечер во Монтреал, Канада, по обработка на над 550.000 длабински направени анкети на над 300 аеродроми, во повеќе од 80 земји во светот во текот на минатата 2015 година.

Покрај скопскиот аеродром како победник за корисничкото задоволство на патниците во Европа, во категоријата аеродроми под два милиона патници, на другите континенти, победници се аеродромот Апингтон во Африка, Портланд во Северна Америка и Кулиакан во Латинска Америка (Кариби).

Анкетите на ASQ покриваат 34 клучни области на услуги и вклучуваат 8 главни категории, како што се пристапот, чекирањето, безбедноста, аеродромските објекти, храната и пијалаците, малопродажбата и друго. Сите аеродроми кои учествуваат ги користат истите анкетни прашања, создавајќи стандард од прашања и одговори во индустријата, кои им овозможуваат на учесниците (аеродромите) да ги следат и анализираат сопствените перформанси, како и да ги споредуваат резултатите со сите аеродроми на светско ниво.