Србија од снимање филмови инкасира 100 милиони евра

7

Расте бројот на странски високобуџетни продукции доаѓаат во Србија од април 2016 година, кога започна примена на Уредбата за поттик за инвестирање во аудио – визуелни дела, пишува Новости.

Според официјалните податоци, овие мерки ја поттикнаа српската филмска индустрија, како и приходи за тамошната економија. Освен пари, снимањето на странски серии и филмови придонесува и за промоција на земјата.

“Обемот на продукција од 2016-та година е трикратно зголемен, а за четири години преку програмата за поттикнување поминаа повеќе од 150 проекти и привлече повеќе од 100 милиони евра директни странски инвестиции“, вели Ана Илиќ, владин советник за креативна индустрија и туризам.

Во текот на минатата година се исплатени 6,5 милиони евра, додека просечната вредност на проектите што ги користеа субвенциите надминува 35 милиони евра.

Досега во Србија снимале: Џони Деп, Реј Фајнс, Ванеса Редгрејв, Пирс Броснан, Кевин Костнер, Џерард Батлер.

Фото: Pixabay