Трансакција на деценијата во Хрватска: Ledo оди во рацете на странски компании?

83

Управата на хрватската компанија Fortenova grupa, по еден месец откако започна процес на собирање на иницијални, необврзувачки понуди за продажба на Ledo и други компании од одделот за замрзната храна, избра тројца понудувачи на кои ќе им биде одобрено подетално да ја снимаат деловната активност на компанијата.

Станува збор за норвешката компанија Orkli, англо-американскиот конгломерат Nomad Foods и чешко-словачкиот конзорциум на инвестициски фондови Emma Capital и J&T, кои треба да достават обврзувачки понуди за преземање, пишува Јутарњи лист.

Нивните понуди беа оценети како финансиски најдобри, но засега нема информации за тоа колку заинтересираните купувачи се подготвени да понудат за Ledo, наведува весникот, оценувајќи го овој бизнис како потенцијална деловна трансакција на деценијата во Хрватска.

Во случајот со бизнисот со замрзната храна на Fortenovа, тоа би изнесувало помеѓу 500 и 600 милиони евра, се наведува во текстот.

Норвешката Orkli е водечки производител на прехранбени производи и одредени категории на стоки за широка потрошувачка во таа земја и има повеќе од 100 брендови во своето портфолио. Во последниве години, таа се шири многу агресивно преку аквизиции, преземајќи го водечки ланец пицерии во Финска пред две години.

Компанијата Nomad Foods, со седиште во Британските Девствени Острови, е најголемиот европски и третиот најголем глобален играч на пазарот на замрзната храна. Интересно е тоа што во неговото портфолио воопшто нема сладолед, па затоа со аквизицијата на Ledo, таа би добила доминантна улога на пазарот на земјите од поранешна Југославија и би добила производ што би можел да заработи преку своите веќе воспоставени логистички ланци во седум големи европски земји.

Конзорциумот Emma Capital и J&T е веќе познат на хрватската јавност. Словачката Ј&Т има многу богато портфолио за инвестиции во Хрватска.

Фото: Facebook