Во овие земји скоро и да нема невработени

28

Невработеноста претставува сериозен проблем со којшто се соочуваат многу земји во светот. Многу политики се насочуваат кон поголема вработливост, пред сè, кај младите и ранливите категории, како и кај оние кои имаат најголема потреба од финансиска независност.

World Atlas направи листа на земји со најниска стапка на невработеност во светски рамки. Меѓу 10-те економии што имаат најмалку невработени во светот се:

Катар – 0,14%

Нигер – 0,26%

Лаос – 0,57%

Тајланд – 0,69%

Бахреин – 0,97%

Руанда – 0,99%

Тонга – 1,02%

Камбоџа – 1,02%

Непал – 1,25%

Авганистан – 1,52%

Фото: Pexels