Волстрит падна петти ден по ред

25

На Волстрит цените на акциите паднаа во вторник, петти ден по ред, бидејќи инвеститорите не се сигурни колку агресивна ќе биде американската централна банка во зголемувањето на каматните стапки за да се ограничи инфлацијата.
Dow Jones се лизна за 151 поен, или 0,50 отсто, на 30.364 поени, додека S&P 500 ослабе 0,38 отсто на 3.735 поени. Индексот Nasdaq, пак, зајакна за 0,18 отсто на 10.828 поени.

Најголемата светска берза е под притисок од петокот, кога беше објавено дека потрошувачките цени во мај пораснале неочекувано силно за 8,6 отсто, што не е забележано повеќе од 40 години.

Како резултат на тоа, надежите дека инфлацијата го достигна својот врв во април се уништени, а поради немилосрдно високата инфлација, инвеститорите стравуваат дека ФЕД ќе биде поагресивен од очекуваното во заострувањето на монетарната политика.

ФЕД ги зголеми каматните стапки за 0,75 процентни поени од март, во опсег од 0,75 до 1 отсто, и се проценува дека ќе ги зголеми за по 0,50 процентни поени во јуни и јули, а можеби и во септември.

Но, сега има шпекулации дека во среда, по дводневна седница, челниците на ФЕД би можеле да ги зголемат каматните стапки за 0,75 процентни поени, како што очекуваат аналитичарите на голем број банки, меѓу кои и JP Morgan и Goldman Sachs.

Според тоа, сега се проценува дека пазарот на пари има 90 отсто шанси да го стори тоа, во споредба со околу 4 отсто минатата недела.

Инвеститорите стравуваат дека агресивното зголемување на каматните стапки на ФЕД може да ја турне американската економија во рецесија.