Волстрит падна втор ден по ред – Инвеститорите стравуваат од одлуката на централната банка

14

На Волстрит берзанските индекси вчера паднаа втор ден по ред бидејќи инвеститорите стравуваат дека силниот пазар на труд ќе ја наведе американската централна банка да ги зголеми каматните стапки поагресивно од очекуваното. Dow Jones загуби 1,07 отсто, на 33.922 поени, додека S&P 500 се лизна за 0,79 отсто, на 4.411 поени, а индексот Nasdaq загуби 0,82 отсто, на 13.679 поени.

Падот на индексот уследи по извештајот на агенцијата за вработување АДП, според кој бројот на вработени во приватниот сектор се зголемил за речиси 500 илјади во јуни, најмногу од половина од минатата година, додека аналитичарите очекуваа раст од околу 220 илјади .

Аналитичарите очекуваат зголемување на каматите
Силниот раст на вработеноста значи дека трошењето и инфлацијата ќе останат на високо ниво, што би можело да го поттикне ФЕД да ги зголеми каматните стапки поагресивно од очекуваното. На состанокот во јуни, лидерите на ФЕД ги оставија каматните стапки непроменети додека не се види како сегашното заострување на монетарната политика ќе влијае на економијата и на инфлацијата.

Аналитичарите сметаат дека е речиси сигурно дека ФЕД на состанокот овој месец ќе ги зголеми каматните стапки за 0,25 процентни поени. Досега се веруваше дека ова ќе биде последно зголемување на каматните стапки во циклусот на заострување на монетарната политика, кој трае повеќе од една година.