Волстрит порасна: Инфлацијата во САД се намалува, но сепак е висока

15

На Волстрит вчера цените на акциите пораснаа, најмногу во технолошкиот сектор, додека инвеститорите чекаат нови вести кои би можеле да укажат дали американската централна банка треба дополнително да ги зголеми каматните стапки. Dow Jones зајакна 0,62 отсто, на 34.559 поени, додека S&P 500 порасна за 0,63 отсто, на 4.433 поени, а индексот Nasdaq 0,84 отсто, на 13.705 поени.

Растот на индексот главно се должи на растот на цените на акциите на неколку технолошки гиганти со голема пазарна капитализација. Цената на акциите на производителот на чипови Nvidia порасна за 1,8 отсто, додека акциите на Apple и Alphabet поскапеа речиси 1 отсто.

Сепак, тргувањето беше претпазливо бидејќи во петокот претседателот на американската централна банка, Џером Пауел, рече дека инфлацијата е сè уште превисока, иако таа се намали во последните месеци, па ФЕД е подготвен дополнително да ги зголеми каматните стапки, доколку е соодветно.

Се чекаат нови извештаи за инфлацијата
„Фактот што Пауел не кажа ништо што ќе ги вознемири пазарите овозможи денешно стабилно тргување, иако тој не беше задоволен од инфлацијата и каматните стапки“, вели Рос Мејфилд, аналитичар во компанијата Baird. По коментарите на Пауел, не е појасно дали ФЕД ќе ги зголеми каматните стапки уште еднаш или колку долго ќе ги држи на покачени нивоа.

Затоа, инвеститорите чекаат нови извештаи за инфлацијата и вработеноста во САД, кои ќе бидат објавени во вториот дел од неделата и кои би можеле да укажат што може да се очекува во однос на каматните стапки. На претпазливост на инвеститорите укажува потпросечниот обем на тргување. На американските берзи вчера се сменија околу 8 милијарди акции, додека просечниот дневен обем во последните 20 дена изнесуваше 10,8 милијарди.

Цените на акциите вчера пораснаа и на европските берзи. Франкфуртскиот DAX индекс зајакна за 1,03 отсто, на 15.792 поени, а париски CAC зајакна за 1,32 отсто, на 7.324 поени. Во Британија немаше работа поради празниците.