Волстрит повторно остро падна – расте ризикот од рецесија

33

На Волстрит во четвртокот, цените на акциите повторно остро паднаа, веќе шести трговски ден во последните седум, бидејќи централните банки ширум светот ги зголемуваат каматните стапки за да ја ограничат инфлацијата и затоа ги зголемуваат ризиците од рецесија.
Dow Jones се лизна за 741 поен или 2,42 отсто, на 29.927 поени, додека S&P 500 потона за 3,25 отсто на 3.666 поени, а индексот Nasdaq 4,08 отсто на 10.646 поени.

По растот од претходниот ден, Волстрит вчера повторно остро падна, бидејќи светските централни банки ги зголемија каматните стапки поради високата инфлација, што ги зголемува ризиците од рецесија.

Во средата Федералните резерви на САД ги зголемија каматните стапки за дури 0,75 процентни поени, што е најголемото еднократно зголемување на цената на парите од 1994 година.

Затоа, тие сега се во опсег од 1,5 до 1,75 отсто, што е нивно највисоко ниво од март 2020 година и појавата на коронарна срцева болест.

Потоа следуваат дополнителни зголемувања на каматните стапки, имајќи предвид дека инфлацијата е на највисоко ниво во последните 40 години, над 8,5 отсто, така што, според челниците на ФЕД, каматните стапки би можеле да достигнат 3,4 отсто до крајот на годината, што е највисоко ниво од 2008. години.

Лидерите на ФЕД веруваат дека економијата ќе избегне рецесија и покрај големиот пораст на каматните стапки, но тие значително ги намалија проценките за економскиот раст оваа година – од претходните 2,8 на 1,7 отсто.

Аналитичарите на Wells Fargo  банка веруваат дека сега има 50 отсто шанси наскоро да дојде до рецесија. Многу други банки, меѓу кои Дојче банк и Морган Стенли, предупредуваат дека ризиците од рецесија растат.