Зошто март е важен месец за биткоинот

54

Повеќепати во кратката историја на криптовалутите, март се покажа како најнепрофитабилен месец за инвеститорите во биткоин, со неколку исклучоци.

Со оглед на тоа што минатиот февруари достигна рекордна цена од 58.332 долари, а со тоа го потврди историскиот тренд според кој февруари е еден од месеците во годината кога оваа криптовалута најмногу расте, се поставува прашањето дали март 2021 година ќе ги следи сегашните трендови.

Прв значителен пад

Биткоинот забележа раст од 1.824% во 2017 година, а со тоа за прв пат го привлече вниманието на пошироката јавност. Во декември истата година, цената на еден биткоин беше 19.783 долари. Во тој момент, тоа беше сфатено како неповторливо. Биткоинот се споредува со економски меури, а постепеното опаѓање од декември 2017 година се коментира како пукање на истиот.

Историјата се повторува

Тезата дека историјата се повторува е поддржана од фактот дека март минатата година го означи и колапсот на биткоинот. Како што карантинот стануваше сè поизвесен, така паѓаше и цената на биткоинот. За една недела, неговата цена беше преполовена, а на 12 март цената падна за 39% за помалку од 24 часа.

“Она што отстапува од матрицата е фактот дека пандемијата предизвика дестимулирачки обем на набавки, а големи количини пари останаа на сметките поради страв од неизвесност. Март минатата година беше кобен за криптовалутата поради проширувањето на вирусот, на 13 март 2020 година, вредеше 3.950 долари“, вели аналитичар за пазарот на криптовалути.

Тој се осврна и на состојбата годинава. “Ако цената падне или падне во текот на март, не треба да паничите. Треба да бидете подготвени да инвестирате, бидејќи претходните падови во март беа проследени со скокови за остатокот од годината. Или историјата ќе се повтори или не чека невообичаена година“, вели аналитичарот.

Тој дополнително посочи дека овој март, до одреден степен, не може да се спореди со оној од претходните години, бидејќи односот помеѓу “големите“ играчи, компаниите и другите финансиски институции е променет.

Фото: Pixabay