Зошто падна цената на златото?

32

Златото во изминатите месеци бележеше константен раст на вредноста, а во еден момент достигна цена од 1.941 долари по унца, но сега падна под 1.800 долари. Неговата цена сега се движи околу 1.780 долари за по унца.

Причината за падот се позитивните вести од фармацевтските куќи кои најавуваат излез на пазарот на дури три вакцини против коронавирусот. Во златото најмногу се инвестира во несигурни времиња, па секоја нормализација ја намалува неговата вредност.

Исто така расте интерeсот за биткоин, а и резултатите од претседателските избори во САД не влијаеа лошо на финансиските пазари.

Фото: Pixabay