Ava Labs: Не се сметаме за конкурент на Ethereum

21

Во 2017 година, „убиецот на Ethereum“ стана популарен маркетинг термин за опишување на многу нови блокчејн мрежи, ветувајќи побрзи и поевтини трансакции од оние што ги нуди лидерот во индустријата.

Сепак, оттогаш се сменија многу работи, што го смени фокусот.

„Тоа може да се случи. Не се сметаме себеси за конкурент на Etherеum“, рече Џон Ву, претседател на Ava Labs, за време на неодамнешниот подкаст. „Има премногу „ние против нив“ на овој простор“.

Ava Labs е ко-основана во 2018 година од професорот од Универзитетот Корнел, Емин Гиун Сирер, кој тврди дека Avalanche – блокчејн базиран на „доказ за залог“ (PoS) за нови финансиски примитиви и децентрализирани апликации (dApps), е најбрзата платформа за паметни договори во блокчејн индустрија, мерена на основа „time-to-finality“.

Во споредба со другите технологии, крипто индустријата е исто така во повој.

„Веројатно има помалку од милион посветени [програмери] со полно работно време во просторот, многу помалку од еден милион“, рече Ву. „И има околу седум милиони само за Android и четири милиони за iOS, а Господ знае колку онлајн“.

Сепак, споредбите се корисни кога објаснувате што градите. „Секогаш е полесно да се споредуваш со некој кој се справил толку добро, а Ethereum завршил одлична работа“, додаде тој.

Со пазарна капитализација од приближно 18,8 милијарди долари, AVAX, токенот што ја напојува мрежата на Avalanche, моментално е 11-та највредна криптовалута во светот.

Во тоа време, AVAX имаше пазарна капитализација од помалку од 4 милијарди долари минатата година, покажувајќи скоро 375% раст за само една година.

Сепак, Ву не се фокусира на цената.

„Се трудам да не обрнувам внимание на дневните цени. И тука [акцентирам на „се обидувам“]. Но, ние сме оператори, ние сме градители, се грижиме за веригата, се грижиме за корисничкото искуство и се грижиме за […] dApps и програмерите кои доаѓаат во екосистемот“.

Другите во просторот, сепак, внимателно го следат растот на Avalanche.

Претходно овој месец беше објавено дека компанијата со седиште во Бруклин собира 350 милиони американски долари ново финансирање, што, доколку се потврди, ќе изнесува 5,25 милијарди долари.

Со искуство во финансии сега зад себе, Ву им дозволува на менаџерите со пари да се фокусираат на парите.

„Ако трошите премногу пари, време, грижејќи се за цената – а јас бев менаџер на фондови, па го знам тоа оттогаш – колку повеќе гледате во екраните, толку помалку сте ефикасни во вашата работа“, додаде тој.