Германски градежен гигант поднесе барање за банкрот

85

Project, градежен гигант со седиште во Нирнберг, кој планира проекти од неколку милијарди евра низ Германија, поднесе барање за несолвентност.
Досега, три од четирите компании на групацијата поднеле барање за неликвидност, објави во саботата адвокатската фирма Schultze & Braun.

Наскоро ќе следи холдинг компанијата Project Real Estate AG, велат тие.

Адвокатите сакаат да го продолжат бизнисот со потенцијално реструктуирање на компанијата и продолжување на планираните проекти.

Според веб-страницата на компанијата, 120 проекти со инвестициска вредност од 3,2 милијарди евра (3,5 милијарди долари) биле во тек или планирани низ Германија на крајот на јуни.

Групата управува со околу 60 проекти низ Германија, според стечајните управници.

„Главната причина за несолвентноста е енормното зголемување на трошоците за изградба како резултат на војната во Украина. Не беше можно овие зголемувања на трошоците да се пренесат на клиентите“, се вели во соопштението од петокот.

Проектната група главно работи во Берлин, Минхен, Хамбург, регионот Рајна-Мајна, Рајнска област и Нирнберг.

Градежната компанија не е единствената која се бори во Германија. Брзиот пораст на каматните стапки на недвижностите заедно со повисоките трошоци за изградба доведоа до серија банкротства на целата индустрија во последниве месеци.

Низ Германија има сè повеќе извештаи дека градежниците не можат да продаваат готови станови и куќи или можат да го сторат тоа само по неколку месеци бидејќи купувачите не сакаат или не можат да платат.

Ако претприемачите со недвижнини наидат на финансиски тешкотии, штетата што произлегува не влијае само на инвеститорите и на купувачите. Често градежните компании ангажирани од инвеститори остануваат на неплатени сметки.