Голдман Сакс очекува намалување на каматните стапки во првата половина на 2024 година

30

Економистите од банкарската групација Голдман Сакс предвидуваат дека Федералните резерви на САД ќе почнат да ги намалуваат каматните стапки од крајот на следниот јуни, со постепено, квартално темпо на намалувања.

Тимот аналитичари на Голдман предвидува намалувањето на каматните стапки да започне во вториот квартал на 2024 година и очекува Федералниот комитет за отворен пазар на централната банка да сака да го прескокне зголемувањето на каматните стапки веќе следниот месец и на состанокот во ноември да заклучи „дека трендот во основната Инфлацијата се забави доволно што зголемувањето на каматните стапки стана конечно непотребно“, известува Блумберг.

„Очекуваме контракција од 25 базични поени по квартал, но неизвесни сме за темпото на тие перформанси“, пишуваат тие во својата белешка.

Минатата недела, податоците покажаа дека инфлацијата во САД се зголеми со побавно од очекуваното темпо од 3,2 отсто, додека базичната инфлација – која ги намалува трошоците за енергија и храна – изнесуваше 4,7 проценти на годишно ниво.