JPMorgan на листата на 100 највлијателни компании на TIME

41

Магазинот TIME повторно ги именуваше 100-те компании кои активно го обликуваат општеството, начинот на живеење и размислување. Се работи за годишна традиција која ги истакнува оние компании кои имаат исклучително влијание во сферите на технологијата, здравството, забавата, ширум светот.

Компаниите кои се најдоа на листата на TIME се поделени во пет категории: Пионери, Титани, Лидери, Иноватори и Нарушувачи.

JPMorgan Chase во категоријата Титани

Најголемата американска банка JPMorgan уште еднаш ја презеде мантијата на спасител на индустријата во мај, плаќајќи на FDIC 10,6 милијарди долари за остатоците од First Republic, најголемиот банкарски неуспех во САД по онаа на Washington Mutual – која JPMorgan ја купи во екот на финансиската криза во 2008 година.
Новиот договор треба да одржи многу филијали и вработени во First Republic, иако останува загриженоста за долгорочното здравје на банките со средна големина, прекумерната консолидација на банките и зависноста на економијата на самонаречениот „биланс на тврдина“ на една фирма.
„Овој дел од кризата е завршен“, ги увери инвеститорите извршниот директор на JPMorgan, Џејми Дајмон. „Засега секој треба само да земе длабок здив.

Во категоријата Титани се најдоа и ТикТок, Кикстартер, Мател, Самсунг, Микрософт, Епл…

Целосната листа на 100-те највлијателни компании во светот според магазинот TIME, по категории, може да се погледне на следниот линк.