Колумни

Сведок сум на случај каде колегите меѓусебе, освен класичното добро утро при доаѓање во канцелариите, кажуваат уште најмалку еден позитивен збор.
Економскиот оператор кој поднесува барање со цел да стекне ОЕО статус треба да биде свесен дека мора да “има контрола“ над своето работење
Поврзете ги и развијте ги овие два сектора и при тоа вие нема да имате потреба да се грижите за иднината за вашиот бизнис.
Реалноста е дека разликата помеѓу основач и содружник никогаш не заживеа во праксата, најмногу по вина на Централниот регистар кој ги изедначува овие поими.
Кога ќе почнете да ја гледате крајната цел, тогаш лесно ќе ви биде да планирате што треба да се случи денес за да се постигне X на планираниот датум.
Заложувањето на удел може да се врши со договор за залог склучен помеѓу залогодавач (содружник кој го заложува уделот - заложен должник) и залогопримачот (содружник кој зема залог-заложен доверител).
За што било, секогаш внимавајте што ќе ставите на прво место!
Kога ќе кажам дека имам проблем, чувствувам како на главата да ми се навалил оној најголемиот облак од кој се спрема град, а не дожд.
Корпоративната култура секогаш постои, но со неа мора да се управува, не смее да се допушти таа стихиски и неконтролирано да се менува.
Еве неколку елементи кои заедно може да придонесат следниот ваш настан да биде за паметење.
Секогаш имајте време за нештата кои ги сакате - животот е поубав и побогат кога ќе се дружиме со луѓето кои ги сакаме и ги правиме работите кои нѐ исполнуваат.
Пријавата и одјавата на недвижниот имот е даночна обврска на секое правно и физичко лице.
Живееме во многу турбулентно време, време опкружено со непредвидливи ситуации, па моментот кога нешто не е во ред, може да дојде многу неочекувано.
Истражувањата велат дека, не е исто ако гледате во природа, дрвја, езеро или море, или ако гледате војни, смрт, крв, закани и човечки несреќи.
Од денот на доставувањето (или не доставувањето во наведениот рок) на писменото известување  дека не е избран посредник , отпочнува да тече рокот од 15 дена, за поднесување на тужба до надлежниот суд за заштита од вознемирување на работното место.
Создавањето на стабилна организациска култура не е лесна работа, но е многу важна и моќна за “наметнување“ на влијанието на однесувањето кај другите.
Телефон – избегнете телефон пред спиење или, ако сакате да се одвикнете, направете го екранот на телефонот црно-бел, ќе ви помогне.
Во секој случај, искушенијата нè одвлекуваат од реализација на нашите цели и планови, како и од можноста за наш личен развој
Милениумците се многу флексибилни и можат да ги издржат секојдневните притисоци на модерното работно место. Тие се познати како најприспособливата и амбициозна генерација.
Затоа, јас во овој неделен совет, повеќе ќе ги анализирам негативните факторите што влијаат на намалување на продуктивноста кај вработените (на индивидуално ниво) и евентуално како може да се влијае на нив.
Доколку сепак сте на тоа дека сакате да користите пишана комуникација, бидете внимателни и флексибилни при користењето.
Ако сакате да постигнете големи работи, мора да бидете и да размислувате на големо.
Во недостиг на понови статистики за степенот на насилство и агресивност помеѓу децата и учениците, можеме само да констатираме дека треба да се одговори на “сè позачестеното насилство“ во училиштата.
Само со работа и со труд можете да знаете дали се движите во вистинска насока или не.