Колумни

Кратко, но важно за нотирање На денешен ден, пред 30 години, беше изгласан првиот буџет од прогласувањето на независноста на нашата земја. Ова беше значаен дел од поставување на темелите на државата. Оттогаш, секоја година на предлог на Министерството за финансии, Владата го предава предлог-буџет до Собранието, во кој се...
Финансиите се крвотокот на економијата - често знаат да кажат економистите објаснувајќи го значењето на финансискиот сектор за економскиот раст. Како што крвта ги храни органите за да можат да функционираат, така финансиите го овозможуваат спроведувањето на економската активност. Оттаму, достапноста до финансиите е поврзана со виталноста на економијата,...
По својот карактер, MIF е нетипичен PE фонд кој има развојна компонента. Идејата е да се инвестира во ММСП кои имаат потенцијал за брз раст, со цел да пораснат компаниите и да се креираат повеќе работни места. MIF инвестира средства во максимален износ од ЕУР 85.000 по проект (што...
Година на економско заздравување при сѐ уште присутни предизвици Велат дека oптимистот останува буден до полноќ за да ја дочека новата година, додека песимистот само се уверува дека старата година заминува. Гледајќи од денешна перспектива, сметам дека имаме многу причини да бидеме оптимисти. Ценам дека крајот на 2021 година нѐ...
Глобалните синџири на снабдување, потребата за олеснување на трговската размена што ќе придонесе кон зголемена конкуретност, трговија и инвестиции се едни од главните теми на кои економистите дебатираат во последниот период. Особено, оваа тема доби големо значање со нарушувањето на овие процеси во екот на пандемијата. Се увиде на...
Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“. Тргнувајќи од овој концепт, Буџетот што го предлагаме покрај конкретноста...
Министерството за финансии во изминатиот период активно работеше на реформа за унапредување на фискалната децентрализација, која нуди сериозно системско решение за стабилни финансии на општините кои ќе значат одговорни општини и испорака на квалитетни и ефикасни услуги за граѓаните. Реформата која се состои од три столба: (1) зголемување на...
Развојот на човечкиот капитал бара многу време и резултатите не се гледаат брзо, бара похрабри реформи и одлуки што не се лесни да се преземат, како и континуираност.
Со донесување на новиот закон се врши усогласување со европската регулатива во областа на заштитата на личните податоци.
Динамичниот процес на учење и работа, во комбинација со шетење и уживање, всушност ја прават Словенија уникатна држава која длабоко се врежува во разумот и емоциите на секој наш студент.
Компанијата ќе има проблем со наплата на задоцнетите побарувања, ако нема изграден систем за наплата, односно не ангажира професионална компанија која ќе се занимава со истото.
Многу се големи влијанијата од околината, системот, разните вкусови, забранети овошја, замки и заводнички ситуации.
Со колегите со кои сте во ист тим, пред да одите на одмор, искоординирајте се да нема поклопување и да има секогаш присутен некој од вас кој ќе може да одговара на пораките и истите успешно да ги изврши.
Во иднина, немојте да се плашите и да се срамите од вашите неуспеси. Тие можат да ве направат само помудри, поискусни и посилни.
Прва компанија свесно изградена како социјален бизнис е Грамин Даноне.
Некои луѓе создаваат сами, во својата природна хармонија, додека другите имаат потреба од надворешни креативни импулси и дружби со колегите.
Колку и да сме свесни дека во денешно време се е фрлено на шминка и вистинските вредности се тотално изгубени (како во бизнисот така и во животот) сепак, она што сум го осетил низ годините работа во маркетинг и продажба, ако имаш добар производ и/или содржина, гласот побрзо ќе се прошири до оние што треба да дојде.
Насмевката кај колегата кој ќе ви каже добро утро, сакале или не, се пренесува и кај вас, колку и да сте нерасположени. Научно е докажано дека насмевката е заразна.
Она што може да ти го направи мотивацијата, не можат ниту едни пари, злато, кола или какво било материјално задоволство.
Живееме во време кога основното средство со кое ги плаќаме “бесплатните“ услуги се податоците.
Блокирањето е најчесто искористено како форма на одмазда, но ако го имаме сето ова горе предвид, не се одмаздувате на другите туку си се одмаздувате сами себеси, си правите лошо сами на себе!
Регулативата им дава и поголеми права, па тие ќе може да си го побараат своето право на пристап, исправка, пренос и бришење на податоците од страна на компаниите кои се јавуваат како контролори на нивните лични податоци.
Посетете го вашиот потенцијален нов пазар. Покажете ги вашите производи на трговски саеми и изградете нови контакти и ќе добиете одговор на овие прашања.
Фактот дека поседуваме одредена титула не нѐ прави лидер.