Кина со поголем раст на извозот од оној на целиот свет заедно

23

Извозот на Кина бележи пораст од 7,2% во јули во време кога оваа силна економија закрепнува од силните последици што ги остави зад себе пандемијата.

Кинескиот извоз забележа поголем пораст од оној на глобално ниво, што покажува дека производителите го преземаат уделот од конкурентните во земјите во коишто и понатаму важат рестриктивни мерки поради пандемијата.

Поголема побарувачка во Кина има зад хируршки маски, ракавици и друга медицинска опрема за заштита од ширење на Ковид-19, пренесува Associated Press.

Пандемијата започна токму од Кина, којашто во декември лани беше првата економија под карантин со цел да се спречи ширење на вирусот.

Фото: Freepik