Кинеските туристи повторно можат организирано да патуваат во Македонија

50

По укинувањето на последните ограничувања за патување поради пандемијата на корона вирусот, Кина им дозволи на своите граѓани да патуваат во повеќе од 70 земји.

Кина ја вклучи Северна Македонија во групата земји во кои можат да патуваат организирани кинески туристички групи.

Кина воведе строги ограничувања и контроли на домашните патувања и речиси целосно ги затвори своите граници откако коронавирусот се појави во градот Вухан кон крајот на 2019 година.

Постепеното укинување на ограничувањата започна кон крајот на минатата година, но владата не сакаше да продолжи со издавањето пасоши и да дозволи влез на странски туристи и патување на нејзините граѓани во странство.

Кинеските туристи, кои претежно патуваат во големи групи организирани од агенции, се познати по раскошните трошоци за хотели, разгледување, сувенири и популарни стоки.

Пред пандемијата, тие повеќе патуваа и трошеа повеќе од граѓаните на која било друга земја. Само во 2019 година тие потрошиле 255 милијарди долари во странство, покажуваат податоците на консултантската компанија McKinsey & Company. Најмногу патувале и трошеле во Тајланд, Јапонија, Австралија и земјите од Европската Унија.

Во 2019 година, пред пандемијата на корона вирусот, околу 9,6 милиони Кинези сочинувале дури 30 отсто од вкупно 31,8 милиони странски туристи во Јапонија, според нејзината туристичка организација.

Заменик-главниот секретар на јапонскиот кабинет, Јошихико Исозаки, во четвртокот рече дека Јапонија и Кина се согласиле да ја обноват туристичката размена уште во ноември, кога нивните лидери зборуваа.

Иако не е јасно колку брзо ќе продолжи активноста на кинеските туристички компании, тоа значи дека кинеските туристички групи повторно ќе дојдат во Јапонија за прв пат по повеќе од три години и тоа ќе биде голем поттик за јапонскиот туризам.