Кои се 10- те најплатени извршни директори: Само една жена на листата

92

Не сите извршни директори во големите технолошки компании се најдобро платени, иако можеби ни изгледа така.

Според новата анализа објавена од WSJ, извршните директори на Pinterest, Peloton и Herco заработуваат повеќе од шефот на Apple, Тим Кук.

Во вторникот, WSJ ја објави својата листа на најплатени извршни директори во 2022 година, која се базира на податоците од менаџментот на C-Suite во компаниите низ Америка.

Нивното рангирање се заснова на платите на извршните директори, бонуси, бенефиции и опции за акции, меѓу другите фактори.

Просечната плата за извршните директори на S&P 500 падна на 14,5 милиони долари минатата година, за разлика од 14,7 милиони долари во 2021 година. За споредба, во 2022 година, просечниот американски работник заработувал околу 56.000 долари, според Бирото за труд статистика.

Извршниот директор на Blackstone, Стивен Швартсман, се најде на врвот на листата на најплатени лидери со вкупен пакет за компензација од 253 милиони долари.

Следниот извршен директор на листата, Сундар Пичаи од Alfabet, „зел“ 226 милиони долари во 2022 година.

На третото место е Стивен Шер од Херц, со плата од 182 милиони долари, додека на четвртото место е Бери Мекарти од Пелотон, со заработени 168 милиони долари.

Мајкл Рапино (Live Nation) е на петтата позиција на листата на најплатени извршни директори во САД, со заработка од 139 милиони долари.

Сафра Кач го зазема 6то место, таа е извршен директор на Oracle, а заработува 138 милиони долари годишно. На седмото место е Даглас Инграм од Sarepta Therapeutics, со заработени 125 милиони долари минатата година.

Осмото место му припаѓа на Бил Реди од Pinterest со 123 милиони долари. На претпоследната позиција со 110 милиони долари се најде Киви Камара, ЦС Диско, а Тим Кук само 10, последното место. Тој е на чело на Apple и во 2022 година заработил 99 милиони долари.