Кои се најдобрите градови во светот за 2021 година

43

Најновата листа на најдобри градови во светот е објавена од Resonance Consultancy. Во својот последен извештај за најдобрите градови во светот во 2021 година, Resonance Consultancy ги рангира најдобрите и најпосетуваните градови во светот со повеќе од еден милион жители, а нивното рангирање се утврдува со употреба на низа статистички податоци и квалитативни проценки на локалното население и посетителите во 22 области групирани во неколку основни категории.

Се проценува квалитетот на природната и изградена средина на градот, вклучувајќи ги и подкатегориите клима, безбедност, градски области, знаменитости и отворени простори. Покрај тоа, оваа година, за прв пат, подкатегоријата инфекција со Ковид-19 беше вклучена во изборот на најдобри градови.

Една од категориите го проценува квалитетот на градските институции, атракции и инфраструктура, вклучително и подкатегории како што се поврзување на аеродромот, атракции, музеи, рангирање на универзитети, конвенциски центри и професионални спортски тимови.

Се проценува културната, забавната и кулинарската сцена во градот, вклучително и подкатегории на можности за купување, културен живот, ресторани и ноќен живот, и стапки на имиграција и мултикултурализам со поткатегории за учеството на родени во странство и нивото на образование на населението.

Друга категорија ги следи можностите за вработување и бројот на бизниси, особено оние наведени на Fortune 500, вклучувајќи ги и расположливите приходи на домаќинствата и поткатегориите за вработување. Исто така се проценува вкупната приказна, објавите во медиумите и оценките и препораките на социјалните мрежи, заедно со поткатегориите за пребарување на Google. Трендовите на Google и најавувањата направени на Facebook, користeни хаштагови на Instagram и објавија прегледи на TripAdvisor.

Шеста година по ред Лондон е на првото место. Секако, во воздухот лебдат многу прашања поврзани со Брегзитот, кој треба да стапи во сила од јануари, но извештајот високо ги рангира парковите во градот и искуствата на отворено.

Ова се  десетте најдобри градови :

1) Лондон, Велика Британија

2) Њујорк, САД

3)Париз, Франција

4) Москва,Русија

5) Токио, Јапонија

6) Дубаи, Обединети Арапски Емирати

7) Сингапур, Република Сингапур

8) Барселона, Шпанија

9) Лос Анџелес, САД

10) Мадрид, Шпанија

Фото: Freepik