Кои се највредни стартапи во светот?

141

Кинескиот старт – ап за вештачка интелигенција Bytedance во овој момент е највреден во светот, покажува анализата на CB Insights, пренесува Statista.

Овој старт – ап вреди 75 милијарди долари, а користи машинско учење за избор на вести за секој индивидуалец на традиционалните и социјалните канали.

Меѓу 10-те највредни стартапи се најдоа и:

Didi Chuxing од Кина од секторот транспорт и вреди 56 милијарди долари

JUUL Labs од САД – електронски цигари и има вредност од 50 милијарди долари

Stripe од САД – финтек компанија со проценета вредност од 35,3 милијарди долари

Airbnb од САД – сектор патувања и вреди 35 милијарди долари

SpaceX од САД – вселенски летови и вредност од 33,3 милијарди долари

Kuaishou од Кина – платформа за споделување видео содржина и вредност од 18 милијарди долари

Paytm од Индија – електронска трговија и вредност од 16 милијарди долари

Epic Games од САД – индустрија на видео игри и вредност од 15 милијарди долари

DJI Innovations – старт – ап што развива дронови и има проценета вредност од 15 милијарди долари.

Фото: Pexels