Кој има најмногу плажи со „Сино знаме“

31

Шпанија е земја која продолжува да ги почитува еколошките стандарди, безбедносните мерки и квалитетот на своите плажи и затоа е земја со најголем број плажи акредитирани со „Синото знаме“, пренесуваат европските медиуми.

Според шпанскиот институт за туризам, иницијативата за акредитација „Туреспања“ постои од 1987 година, а Шпанија го добила ова признание за дури 729 нејзини плажи. Десет плажи првпат беа наградени со престижното „Сино знаме“, а годинава 22 плажи успешно ја вратија таа титула. Во моментов петте најдобри плажи се наоѓаат во Барселона, Кордоба, Мурсија, Тенерифе и Касерес, Експремадура.

Програмата Сино знаме е камен-темелник на одржливиот плажен и поморски туризам повеќе од 35 години и постави стандард што многу дестинации се стремат да го постигнат. Тој е усогласен со 17-те цели за одржлив развој на Обединетите нации. Инаку, во последната година напредуваше и Португалија, бидејќи доби поголем број акредитации со сино знаме за своите плажи, пристаништа и чамци. Тамошните власти велат дека тоа ја покажува посветеноста на земјата за одржување на високи еколошки и безбедносни стандарди долж нејзините брегови.

„Синото знаме“ за плажи и пристаништа е меѓународен стандард за квалитет на животната средина за заштита на морето и крајбрежната средина. Секоја година се доделува на плажи и пристаништа кои ги исполнуваат ригорозните меѓународни стандарди според 33 критериуми. „Синото знаме“ на плажа денес е високо ценето туристичко обележје во светот и се повеќе е главната референтна точка за туристите при изборот на дестинација за нивниот летен одмор. Плажите и пристаништата на застојани (свежи) води исто така подлежат на стандардот „Сино знаме“.

Сертификатот „Сино знаме“ се доделува само за една сезона, а пријавата за негово добивање мора да се поднесува секоја година. Доколку условите на плажата се променат во текот на сезоната, сертификатот може да се повлече привремено или трајно. Покрај националните и меѓународните контроли кои се вршат во текот на сезоната, гостите и корисниците на плажите со сино знаме се охрабруваат да ги информираат властите доколку забележат повреда на некој од критериумите. Сопственик на „Сино знаме“ и меѓународен менаџер на оваа програма е Фондацијата за образование во областа на животната средина, која е основана од Советот на Европа во 1981 година. Програмата во моментов вклучува 46 европски и неевропски земји кои го имаат туризмот како една од нивните стратешки цели.